Energijsko slikanje z MUŠ perspektive

Energijsko slikanje z MUŠ perspektive

energy_viol_modraPri energijskem slikanju gre za spontano slikanje, direktno izražanje/preslikava svoje “takratne” notranjosti (občutki, želje, misli) na platno. Metoda ustvarjanja, ki jo lahko označimo za osredotočeno in ob enem tudi sprostitveno tehniko, saj sam postopek začnemo z meditacijo oziroma vodenim sproščanjem. Končni izdelek predstavlja materialno kreacijo našega notranjega sveta, izraženega v tistem trenutku in nas vedno znova energijsko vrača v to stanje. Lahko rečemo, da s takšnim načinom slikanja ustvarjamo most med zavestjo in podzavestjo. Omenjena tehnika slikanja uri našo intuicijo ter samozaupanje v lastne odločitve. Med samim ustvarjanjem poskušamo čim manj razmišljati, na platno spustimo tisto, kar čutimo, med slikanjem se ne omejujemo z nepotrebnimi vprašanji, kot npr. zakaj smo izbrali točno določene barve ipd. Za razmislek si lahko vzamemo čas po končanem procesu, če se nam zdi to potrebno in ozavestimo svoje odločitve.
MUŠ

ACRYLIA ARTS – Anja Jesenovec:

“Kot ustvarjalni samouk, sem se najprej ukvarjala s preprostim risanjem. Šele v času absolventskega staža sem se bolje spoznala z akrilnimi barvami in platni. Sedaj poleg drugega kreativnega dela, ustvarjam predvsem dekorativne slike, energijske slike in nakit.

Še posebej so me pritegnile prav energijske slike, ki jih je kdaj malce težko razložiti. Vsaka kreacija ima svojo energijo, vseeno pa so zame energijske slike nekaj posebnega že zaradi same predpriprave na slikanje. Preden začnemo ustvarjati se sprostimo ob meditaciji, posvetimo se dihanju in se za trenutek osredotočimo le nase, se opazujemo od znotraj. Pred samim slikanjem lahko določimo tudi namen, rdečo nit, željo, čustvo, občutek, področje, ki ga želimo podpreti z energijsko sliko. Lahko se tudi zgodi, da naš prvotni namen preglasi nekaj drugega, vizija, ki pride nepričakovano, pomembno je le to, da se urimo v samozaupanju in se prepustimo energiji, ki nas v tistem trenutku prevzame ter nas vodi skozi celoten proces ustvarjanja. Preko slike spustimo na platno svoje bistvo, bolj se prepustimo ustvarjalni energiji, bolj nas lahko končni izdelek preseneti. Na tak način odkrivamo svoj pravi jaz, naše bistvo, ki presega naš ego in razum. Prepustimo se energiji in jo preko notranjih občutkov, materializiramo na platno ali kakšen drug material (tekstil, nakit …). Ob tem urimo zaupanje v lastne občutke, vizije, ki nam morda na začetku niso ravno razumljivi. S časom se naša intuicija vedno bolj krepi, začnemo si zaupati, dojemati stvari še z drugih perspektiv. Navsezadnje si vzamemo čas zase, da si prisluhnemo, se sprostimo, odklopimo od zunanjega sveta in se za nekaj časa vrnemo v svoj notranji svet.

Pri energijskih slikah je zanimivo tudi to, da jih lahko glede na naše stanje zavesti, vsakič znova dojemamo različno oziroma odkrivamo tančice, ki so bile še malo prej nevidne. Kot pri ponovnem branju dobre knjige, lahko ob njih začutimo kakšno stvar drugače, dojamemo še nekaj več, česar prej nismo, zato lahko rečemo, da so preprosto čarobno zanimive. Kljub vsemu pa nas že samo slikanje še dodatno sprošča, uri koncentracijo in za nekaj časa odklopi od vseh problemov in težav, ki nas tarejo.

Če tako občutimo, lahko sliko dopolnimo še s kakšnim mogočnim simbolom, ki še okrepi njeno delovanje. Velikokrat je dovolj že prepletanje barv, ki na nas deluje terapevtsko, saj ima tudi vsaka barva svoj pomen in energijo.

Seveda je potrebno dodati, da je vsako ustvarjanje energijsko, saj za vsako svoje delo porabljamo energijo. Energijsko slikanje je poimenovano tako ravno zaradi tega, ker je ta pretok, energija tukaj glavni cilj. Želimo se prepustiti toku ustvarjanja in ravno to sprostiti tudi na platno. Osredotočamo se na določena čustva, želje, ki jih projiciramo na platno. Ne omejujemo se s togimi tehnikami in poskušamo čim manj razmišljati med samim slikanjem.

Lepo vabljeni v naš ustvarjalni kotiček, vzemite si čas zase in se povežite s seboj na na način, ki vam najbolj ustreza. Prepustite se svetu barv, občutkov in želja ter ustvarite svojo umetnino, ki vam ne bo le krasila prostora, ampak vas tudi vibracijsko spodbujala in spominjala na trenutke, ko ste si upali pogledati vase in se preprosto prepustili energiji življenja.”

Mnenje
Anna Zuykova, psihologinja (Rusija-Slovenija):

“Umetnost in psihoterapija že nekaj časa efektivno sodelujeta in to me zelo veseli. Terapija z umetnostjo ima dve kvaliteti – moč klasičnih terapevtskih metod in moč umetnosti, ki pomaga odkrivati in odpirati našo podzavest. Tako lahko dosežemo globoke čustvene plasti, ki se jim z racionalnim umom največkrat ne moremo približati. Preko slikanja, glasbe, plesa, dramske igre lahko terapevt dela tudi s pacienti, ki imajo resne bolezenske težave ali se zelo težko izražajo z besedami.

Energijsko ali spontano slikanje je metoda, ki je še posebej uporabna pri delu z otroki ali v primeru težkih emocionlanih težav, ki jih oseba težko verbalizira. Preko spontanega slikanja in ustvarjanja se podzavestno pokažejo barve in vzorci, ki so povezani s problematičnim delom. Na ta način gradimo most do naših skritih plasti.

Pozitivno me je presenetilo, da to metodo poznajo tudi izven terapevtskih krogov in da vse bolj pridobiva na popularnosti. Sama sem metodo poskusila na delavnici Anje Jesenovec, kjer je name naredila zelo pozitiven vtis. Anja takšne delavnice zdaj vodi v okviru našega projekta MUŠ. Gre za dobro razmerje med ustvarjalnostjo in duhovnostjo; vzameš si čas zase, se sprostiš, izraziš in se bolje povežeš s svojo podzavestjo in s tem s samim seboj. Vseeno se pri tej delavnici zaenkrat ne usmerja toliko na terapevtsko področje. Osredotoča se predvsem na lahkotnejša in prijetnejša čustva, namen sproščanja je dvigniti se na višjo raven, izboljšati svoje počutje, šele potem se ta harmonična čustva in občutki, preslikajo na platno.

Anjo in njeno delavnico energijskega slikanja toplo priporočam kot človek, kot ženska in kot psihologinja.”

Več o delavnicah energijskega slikanja: artvilla.si/courses/energijske-slike

Fotke:
Access Token not set. You can generate Access Tokens for your Page or Profile on fb.srizon.com. After generating the access token, insert it on the backend

Sledite nam/Follow us
P1010760.jpg

“Prejela sem že veliko več kot sem pričakovala da bo. Super je bilo :)” (Energijsko slikanje)

Sledite nam/Follow us
Mirjam L.
DSC06778.jpg

Energijske delavnice so mešanica sproščanja in kreativnosti. So popestritev med napornimi delavniki. So spoznavanje sebe, novih idej, tehnik ustvarjanja in nenazadnje, novih ljudi.

Sledite nam/Follow us
11223689_10152828640234212_2373764849543501557_n.jpg

A special place full of great energy! Come around!

Sledite nam/Follow us
Phone: 030 327 497
1000 Ljubljana, Slovenija